Hazelaar online kopen

Hazelaar kopen? Wij kweken uiteenlopende soorten hazelnootbomen

Op zoek naar een hazelaar voor in de tuin? Calle Plant is al jaren een specialist in het kweken van hazelaars die rijkelijke hoeveelheden grote hazelnoten voortbrengen.

Wij kweken door de techniek van afleggen meerdere variëteiten grootvruchtige hazelnoten en exporteren deze bovendien in grote aantallen naar boomkwekers in onze buurlanden.

Hazelaars kopen? Bezoek onze webshop
Arbeiders Calle-Plant Wetteren
Aan het werk bij Calle-Plant

Wij produceren 80.000 hazelaars per jaar

Calle-Plant produceert jaarlijks ca. 80.000 hazelnootplanten in 15 variëteiten en is daarmee een van de voornaamste kwekers van Europa. De meeste planten zijn bedoeld voor export. Maar ook in het binnenland verkopen we veel aan particulieren, tuinaannemers, boomkwekerijen en openbare besturen.

Meer weten over fruitbomen? Lees onze tips

Nuttige en praktische weetjes over hazelaars:

  • De hazelaar vormt een goed, 4 tot 7 meter hoog windscherm voor tuin en landschap. De hazelnootboom is daarenboven een goede bosplant (rand- en onderbeplanting) voor alle vochtige gronden en zelfs schaduwrijke plaatsen. Daarnaast geeft het goed kaphout.
  • Hazelaars kan je best niet snoeien als je meer vruchten wilt hebben.
  • Bestuiving is bij hazelaars een zeer complexe materie die haar oorzaak vindt in de zelfonverdraagzaamheid. Kruisbestuiving is dus zeker aangewezen. Het is echter niet altijd succesvol, want er is soms wederzijdse onverdraagzaamheid tussen variëteiten onderling. Vandaar de aanduiding van de bestuiverrassen. Een combinatie van onze drie hoofdvariëteiten, ‘Webb’s Prize Cob’, ‘Géante de Halle’ en ‘Fertile de Nottingham’, is een garantie op succes.
  • De voornaamste productiegebieden van hazelnoten bevinden zich in Turkije, Spanje en Italië. Bovendien wordt er onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor commerciële aanplanting in onze streken.
Hazelaar kopen? Bezoek onze webshop
Boomkwekerij Calle-Plant

Veel gestelde vragen over hazelaars

Wat is de beste periode om hazelaars te planten?

Je kunt het beste een hazelaar planten in de late herfst of de vroege lente, wanneer de boom in rust is. Dit helpt de hazelaar om zich goed te vestigen voordat het groeiseizoen begint. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en kies een zonnige locatie voor optimale groei.

Hoe verzorg je een hazelaar?

Een veel gemaakte fout is dat de hazelnootboom te veel wordt gesnoeid. Dit kan het volgende jaar leiden tot een aanzienlijk mindere oogst. De regel is dus: hou het snoeien beperkt als je meer vruchten wilt.

Wat te doen tegen de hazelnootboorder?

De grootste vijand van hazelaars is de zogeheten hazelnootboorder. Dit is een snuitkever die zijn ei legt in een beginnende vrucht. De larve eet vervolgens de vrucht op en valt met de noot op de grond, om dan verder te verpoppen in de bodem.

De hazelnootboorder kun je als volgt bestrijden:

  • De getroffen noten vallen 10 dagen voor de volle noten naar beneden. Ruim ze op en verwijder ze.
  • Een zeer doeltreffende methode is kippen houden onder de hazelaars, die zijn verzot op de kevers.
  • Je kan in het begin van de zomer spuiten tegen de kevers met een milieuvriendelijk middel.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hazelaar te veel gaat uitstruiken?

Wanneer de hazelaar te oud (en dus te groot) wordt, kan je hem verjongen door enkele of alle takken tot aan de grond af te zagen. De struik herstelt zich zeer snel. Reken er wel op dat je dan een oogst opoffert voor het jaar erop bij de betreffende struik.

Hazelaar kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons