Kiwibes

Kiwibessenstruiken in je tuin? Een smaakvolle aanwinst!

De kiwibes is een van die planten die onder andere door de klimaatverandering populairder zijn geworden als kleinfruit in onze streek. Het is een alternatief voor meer gekende bessenstruiken zoals braambessen of blauwe bessen. Deze struiken bieden een overvloed aan heerlijke vruchten, en ze voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je tuin. Kiwibessenstruiken kopen? Bij Calle Plant vind je allerhande soorten.

Braambessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
BRAAMBES LITTLE BLACK PRINCE
Japanse wijnbes RUBUS PHOENICOLASIUS

Wat zijn kiwibessen?

Kiwibessen, ook wel bekend als babykiwi’s, zijn kleine, gladde en haarloze vruchten die behoren tot de soort Actinidia arguta. In tegenstelling tot de bekende kiwi’s uit Nieuw-Zeeland, die een harige schil hebben, kunnen kiwibessen direct uit de hand worden gegeten zonder schil.

Ze zijn ongeveer zo groot als een druif en de smaak is vergelijkbaar met die van de eigenlijke kiwi. Al heeft de kiwibes een iets intesere zoetheid en frisheid, ideaal voor salades, smoothies of gewoon als gezond tussendoortje.

Voordelen van kiwibessen in je tuin

Het kweken van kiwibessen heeft tal van voordelen. Ten eerste zijn ze een uitstekende bron van vitamines, vooral vitamine C, en antioxidanten. Dit maakt ze niet alleen een smakelijke, maar ook een gezonde toevoeging aan je dieet.

Daarnaast zijn kiwibessenstruiken relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen ze goed groeien in een gematigd klimaat zoals we dat in Vlaanderen kennen.

Ze zijn bovendien winterhard en kunnen in de zomer ook temperaturen boven de 30°C weerstaan, waardoor ze een interessante keuze zijn voor tuiniers.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar zet je kiwibessenstruiken in je tuin?

Voor een optimale groei en opbrengst is het belangrijk om kiwibessenstruiken op de juiste plek in je tuin te planten. Kiwibessen hebben een zonnige, beschutte plek nodig, bij voorkeur met wat bescherming tegen harde wind. Ze gedijen goed in een goed doorlatende, vruchtbare bodem die rijk is aan organisch materiaal.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een stevige ondersteuning, zoals een hekwerk, omdat kiwibessenranken snel groeien en zich graag vastklampen aan structuren. Plant de struiken op ongeveer 2 tot 4 meter afstand van elkaar om voldoende ruimte te bieden voor groei en luchtcirculatie.

Braambessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over kiwibessenstruiken

Hoe lang duurt het voordat een kiwibessenstruik vrucht draagt?

Kiwibessenstruiken beginnen meestal vrucht te dragen na ongeveer 3 tot 5 jaar. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de planten goed te verzorgen in deze vroege jaren voor een goede opbrengst later.

Hebben kiwibessenstruiken bestuivers nodig?

Ja, kiwibessen zijn tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten nodig zijn voor bestuiving en vruchtzetting. Zorg ervoor dat je zowel mannelijke als vrouwelijke struiken in je tuin hebt.

Hoe snoei ik een kiwibessenstruik?

Snoeien is essentieel voor het bevorderen van gezonde groei en vruchtzetting. Snoei in de late winter of vroege lente, voordat de sapstroom begint. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de ranken uit om licht en luchtcirculatie te bevorderen.

Welke ziekten en plagen kunnen kiwibessenstruiken aantasten?

Kiwibessenstruiken zijn over het algemeen vrij resistent tegen ziekten en plagen, maar kunnen soms worden aangetast door wortelrot in slecht doorlatende grond of door bladluizen. Zorg voor goede drainage en controleer regelmatig op tekenen van plagen.

Hoe oogst ik kiwibessen?

Kiwibessen zijn rijp wanneer ze zacht aanvoelen en gemakkelijk van de rank kunnen worden geplukt. Dit is meestal in de late zomer of vroege herfst. Pluk de bessen regelmatig om te voorkomen dat ze overrijp worden en van de plant vallen.

Kiwibessenstruiken kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons