Kersenbomen online kopen

Kersenboom kopen? Ontdek onze kerselaars

Kersenbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden niet alleen heerlijke vruchten, maar ook een schitterende bloesem in de lente. Kersenbomen kunnen relatief eenvoudig worden onderhouden en ze voegen zowel esthetische als praktische waarde toe aan je buitenruimte.

Kerselaar kopen? Bezoek onze webshop
Perenboom Calle-Plant
Fruitbomenteeelt bij Calle-Plant

Wat zijn kersen precies?

Kersen zijn de vruchten van de kersenboom, behorend tot het geslacht Prunus. Er zijn twee hoofdsoorten kersen: zoete kersen (Prunus avium) en zure kersen (Prunus cerasus). Zoete kersen zijn vaak groter, sappiger en worden meestal vers gegeten, terwijl zure kersen kleiner en zuurder zijn, ideaal voor het maken van taarten, jam en andere culinaire toepassingen. Kersen zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, wat ze niet alleen lekker maar ook gezond maakt.

Voordelen van een kersenboom in je tuin

Een kersenboom in je tuin brengt talloze voordelen met zich mee:

  • Esthetische waarde: Kersenbomen zijn bekend om hun prachtige bloesems in de lente. Deze bloesems, vaak wit of roze, trekken veel bewondering en geven je tuin een betoverende uitstraling.
  • Verse vruchten: Er gaat niets boven de smaak van vers geplukte kersen uit je eigen tuin. Het gevoel van eigen oogst is zeer bevredigend en je weet precies wat je eet, zonder zorgen over pesticiden of andere chemische stoffen.
  • Ecologisch voordeel: Kersenbomen ondersteunen lokale ecosystemen. Ze trekken bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Bovendien bieden ze schaduw en kunnen ze helpen bij het stabiliseren van de bodem.
  • Gezondheidsvoordelen: Kersen bevatten antioxidanten zoals vitamine C en E, en anthocyanines die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn, verbeteren van de slaap en verlagen van het risico op chronische ziekten.
Meer weten over fruitbomen? Lees onze tips

Waar zet je best een kersenboom in je tuin?

Bij het planten van een kersenboom is de locatie cruciaal voor een gezonde groei en optimale vruchtproductie. Hier zijn enkele tips:

  • Zonlicht: Kersenbomen hebben volle zon nodig, minstens zes tot acht uur per dag. Zorg ervoor dat de locatie niet wordt overschaduwd door andere bomen of gebouwen.
  • Bodem: Kersenbomen doen het het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal. Vermijd zware kleigronden of gebieden waar water zich ophoopt.
  • Ruimte: Zorg voor voldoende ruimte rond de boom. Kersenbomen hebben ruimte nodig om te groeien en te ademen. Voor standaard kersenbomen is een afstand van 6 tot 8 meter tussen bomen ideaal. Voor dwergvariëteiten is 3 tot 4 meter voldoende.
Kersenbomen kopen? Bezoek onze webshop
Jonge fruitbomen bij Calle-Plant

Veel gestelde vragen over kerselaars

Hoeveel water heeft een kersenboom nodig?

Kersenbomen hebben de eerste jaren regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Een diepe, wekelijkse bewatering is beter dan frequente, oppervlakkige bewateringen.

Na hoeveel jaar begint de boom kersen te dragen?

Afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden kan een kersenboom 3 tot 5 jaar nodig hebben om vruchten te dragen.

Wanneer moet ik mijn kersenboom snoeien?

Snoei je kersenboom in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt bij het bevorderen van een sterke structuur en gezonde groei.

Hoe kan je een kersenboom beschermen tegen ziekten en plagen?

Regelmatige inspectie en goed tuinonderhoud zijn essentieel. Gebruik indien nodig milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Een goede luchtcirculatie rond de boom kan ook helpen om schimmelziekten te voorkomen.

Kunnen kersenbomen in potten gekweekt worden?

Ja, een aantal dwergvariëteiten kunnen goed groeien in grote potten. Zorg ervoor dat de pot goed doorlatend is en de boom voldoende zonlicht krijgt.

Kersenbomen kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons