Pruimenbomen online kopen

Pruimenboom kopen?

Pruimenbomen zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden niet alleen heerlijke vruchten, maar dragen ook bij aan de esthetiek en biodiversiteit van je buitenruimte.

Bij Calle Plant vind je pruimelaars die ideaal gedijen in je tuin. Kijk snel op onze webshop.

Pruimenbomen kopen? Bezoek onze webshop
Perenboom Calle-Plant
Fruitbomenteeelt bij Calle-Plant

Wat zijn pruimen eigenlijk?

Pruimen zijn steenvruchten die afkomstig zijn van bomen van het geslacht Prunus. Ze variëren in kleur van geel tot diep paars en kunnen zowel zoet als zuur zijn. Pruimen worden al duizenden jaren geteeld en zijn een populaire keuze voor zowel verse consumptie als verwerking tot jam, sap, en gedroogde pruimen (pruimen). De vrucht heeft een gladde schil en een sappige, smakelijke pulp die een uitstekende bron is van vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K en kalium.

Voordelen van een pruimenboom in je tuin

Een pruimenboom in je tuin biedt tal van voordelen:

 1. Heerlijke vruchten: Pruimen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze kunnen vers gegeten worden of gebruikt worden in verschillende culinaire bereidingen.
 2. Esthetische waarde: Pruimenbomen hebben een aantrekkelijke bloei in het voorjaar, met prachtige witte of roze bloemen die je tuin opfleuren.
 3. Biodiversiteit: Pruimenbomen trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit in je tuin verhoogt.
 4. Eenvoudig onderhoud: Pruimenbomen zijn relatief makkelijk te onderhouden en vergen minder aandacht dan sommige andere fruitbomen.
 5. Gezondheid: Pruimen zijn rijk aan antioxidanten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Meer weten over fruitbomen? Lees onze tips

Waar zet je best een pruimenboom in je tuin?

De locatie van je pruimenboom is cruciaal voor een succesvolle oogst. Hier zijn enkele tips:

 • Zonlicht: Pruimenbomen gedijen het beste in volle zon. Kies een plek in je tuin die minstens zes tot acht uur direct zonlicht per dag krijgt.
 • Bodem: Zorg voor goed doorlatende grond. Pruimenbomen houden niet van natte voeten en zullen beter groeien in licht zure tot neutrale grond.
 • Beschutting: Bescherm je boom tegen harde wind door deze dicht bij een beschutte plek te planten, zoals een muur of een haag.
 • Afstand: Plant je pruimenboom op voldoende afstand van andere bomen en struiken om ervoor te zorgen dat hij genoeg ruimte heeft om te groeien en voedingsstoffen op te nemen.
Pruimenbomen kopen? Bezoek onze webshop
Jonge fruitbomen bij Calle-Plant

Veel gestelde vragen over pruimelaars

Hoe lang duurt het voordat een pruimenboom vruchten draagt?

Het duurt meestal ongeveer drie tot vijf jaar voordat een pruimenboom vruchten begint te dragen, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden.

Hoe weet je of de pruimen rijp zijn?

Rijpe pruimen zijn iets moeilijker in te schatten dan veel andere vruchtensoorten. Je herkent de rijpheid enerzijds aan de kleur en anderzijds de textuur.

De kleur van de pruim is een van de eerste aanwijzingen dat de vrucht rijp is. Hoewel de exacte kleur afhankelijk is van de variëteit, zullen de meeste pruimen een diepere, vollere kleur krijgen als ze rijpen. Bijvoorbeeld:

 • Gele pruimen: Moeten een rijke, goudgele kleur hebben.
 • Paarse pruimen: Moeten donkerpaars of bijna zwart zijn.
 • Rode pruimen: Moeten een diepe, robijnrode kleur hebben.

Textuur

Rijpe pruimen zijn meestal iets zacht als je ze voorzichtig indrukt. Ze moeten niet papperig zijn, maar ze mogen ook niet te stevig aanvoelen. Een beetje meegeven bij lichte druk is een goed teken dat de vrucht rijp is. Vaak zal ook de schil een soort witte waas vertonen (dit is een beschermlaag die zich rond de vrucht vormt wanneer ze rijp is).

Wanneer moet ik een pruimenboom snoeien?

De beste tijd om een pruimenboom te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt de boom om gezond te blijven en een goede vorm te behouden.

Hoeveel water heeft een pruimenboom nodig?

Jonge pruimenbomen moeten regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Volwassen bomen hebben minder vaak water nodig, maar zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt.

Een pruimenboom kan een waardevolle en plezierige toevoeging aan je tuin zijn, met de juiste zorg en aandacht zul je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke vruchten.

Wat zijn de meest voorkomende ziekten bij pruimenbomen?

Pruimenbomen kunnen last hebben van ziekten zoals schurft, vruchtrot en bacterievuur. Regelmatig snoeien, goede luchtcirculatie en het gebruik van resistente rassen kunnen helpen deze problemen te minimaliseren.

Pruimenbomen kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons