Stekelbes

Stekelbessenstruik nodig voor de beplanting van je tuin?

Stekelbessenstruiken zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin, of je nu een enthousiaste tuinier bent of gewoon op zoek bent naar een gemakkelijke manier om kleinfruit in je eigen tuin te laten groeien. Bij Calle-Plant vind je een waaier aan mogelijkheden in verschillende soorten.

Stekelbessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
Japanse wijnbes RUBUS PHOENICOLASIUS
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Wat zijn stekelbessen?

Stekelbessen, ook wel bekend als kruisbes of “gooseberry” in het Engels, behoren tot de Ribes-familie. Ze zijn nauw verwant aan de aalbes en de zwarte bes. De bessen zelf zijn meestal rond of ovaal van vorm en hebben een doorschijnende huid die varieert in kleur van groen tot rood of zelfs paars. De smaak varieert van zoet tot zuur, afhankelijk van de variëteit en de rijpheid. De struiken staan bekend om hun scherpe doorns, wat ze minder aantrekkelijk maakt voor dieren en ongewenste gasten in je tuin.

Voordelen van stekelbessen in je tuin

Het kweken van stekelbessenstruiken in je tuin heeft veel voordelen:

Gemakkelijk te kweken: Stekelbessen zijn relatief eenvoudig te kweken en vereisen niet veel onderhoud. Ze gedijen goed in verschillende soorten grond en klimaat.
Rijke oogst: Stekelbessenstruiken leveren een overvloedige oogst op, meestal in de zomermaanden. Dit betekent dat je de vruchten kunt gebruiken voor jam, gelei, desserts of gewoon vers kunt eten.
Decoratieve waarde: Naast hun praktische voordelen kunnen stekelbessenstruiken een aantrekkelijke toevoeging zijn aan je tuin dankzij hun dicht gebladerte en kleurrijke bessen.
Duurzaamheid: Stekelbessenstruiken kunnen jarenlang meegaan en vereisen minimale vervanging of verzorging.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar kan je stekelbessenstruiken zetten in de tuin?

Stekelbessenstruiken gedijen het beste op een plek met gedeeltelijke tot volle zon. Kies een plek in je tuin waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien, aangezien ze na verloop van tijd groter kunnen worden. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd plaatsen die te vochtig zijn, omdat dit de kans op schimmel kan vergroten. Plant ze bij voorkeur in het voorjaar of de vroege herfst voor de beste resultaten.

Stekelbessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over stekelbessenstruiken

Hoe lang duurt het voordat een stekelbessenstruik vruchten begint te dragen?

Het duurt meestal 2 tot 3 jaar voordat een stekelbessenstruik vrucht begint te dragen. Dit kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de variëteit.

Moeten stekelbessenstruiken worden gesnoeid?

Ja, het is aan te raden om stekelbessenstruiken te snoeien om de groei te stimuleren en de luchtcirculatie te verbeteren. Snoei in de late winter of vroege lente.

Zijn stekelbessen gevoelig voor ziekten?

Ja, stekelbessen kunnen vatbaar zijn voor schimmelziekten zoals meeldauw. Goede luchtcirculatie en het vermijden van overtollig vocht kunnen helpen dit te voorkomen.

Hoe oogst ik stekelbessen zonder me te prikken?

Draag handschoenen bij het oogsten van stekelbessen om jezelf te beschermen tegen de doorns. Knip de bessen met een snoeischaar om schade aan de struik te voorkomen.

Stekelbessenstruiken kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons