Kleinfruit voor je moestuin? Welke bessenstruiken zijn de beste keuzes?

Framboos Himbo Top

Vul de oogst van de moestuin aan met lekkere bessen

Bessenstruiken zijn een dankbare keuze om je moestuin te verrijken. De meeste zijn niet alleen makkelijk te onderhouden, ze belonen je in ruil voor een zonnig plekje in de tuin ook met heerlijk fruit. In dit artikel geven we je graag enkele inspirerende voorbeelden voor kleinfruit in je moestuin.

Bessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop

Aardbeien planten in je moestuin

Geen zin in onkruid wieden? Een worteldoek met uitsparingen voor aardbeien (Fragaria) is een lucratieve oplossing.

Nog een botanisch weetje: zo’n sappige aardbei is eigenlijk een schijnvrucht, het is de opgezwollen bloembodem waarop talrijke vruchtjes liggen die elk één zaadje bevatten.

Fragaria Frel, ook wel Pink Panda genaamd verrast je met zijn roze bloemen. Toch liever witte bloemen? ‘Darselect’ is een gekend ras met grote vruchten en veel opbrengst. Ondanks zijn naam is ‘Korona’ niet ziektegevoelig, dit ras geeft zachte en sappige vruchten, qua smaak zeker een aanrader.

Op een schaduwplekje voelen ook bosaardbeitjes zich thuis. Kies je voor de witte variant? Dan hoef je de opbrengst niet te delen met de vogels.

Aardbeien FRAGARIA VESCA

Frambozenstruiken

Deze truc kan je ook toepassen met gele frambozen (Rubus idaeus) zoals de Fallgold en Golden Everest. Enkel een terras of balkon? De dwergframboos Rubus idaeus Baby Dwarf wordt hoogstens 50 cm groot en kan dus quasi overal wel een plekje vinden in een pot of minituin.

Krijg je maar niet genoeg van deze heerlijke vruchtjes zorg dan voor extra veel oogst door zomerframbozen en herfstframbozen aan te planten.

Zomerframbozen bloeien op het 2-jarige hout, bij het snoeien laat je de nieuwe takken die nog niet gedragen hebben staan om volgend jaar van te oogsten. Herfstframbozen dragen op 1-jarig hout waardoor bij de snoei alles kort geknipt mag worden.

In juni en juli kan je genieten van ‘Tulameen’ of de doornloze ‘Glenn Ample’. Vanaf half augustus smul je van ‘Heritage’, ‘September’, ‘Aroma Queen’ of de grootvruchtige ‘Himbo Top’.

Framboos Baby Dwarf
Framboos Tulameen

Japanse wijnbessen

De vruchten van de Japanse wijnbes (Rubus phoeniculasius) zal je niet gauw vinden in de winkel, zet deze makkelijke plant in uw tuin om iedereen te verbazen met de friszoete smaak van de natuurlijke snoepjes.

Om eenvoudig te oogsten kan u een steun voorzien om de lange rode stengels aan te binden. Net als bij zomerframbozen gebeurt de vruchtzetting op takken van het jaar ervoor. Pluk voorzichtig de rijpe vruchten die je kan herkennen aan de donkerrode kleur en serveer ze bij voorkeur dezelfde dag.

Japanse Wijnbes

Braambessenstruiken

Ben je liefhebber van minder gekende lekkernijen probeer dan ook eens de braambes (Rubus loganobaccus Thornless Loganberry) of Loganberry, een kruising tussen braam en framboos. De grote langwerpige vruchten verkleuren van roze naar donkerpaars en groeien aan doornloze takken.

Tegenwoordig kan je ook heel wat soorten bramen (Rubus fruticosus) vinden met grote vruchten en doornloze takken. De braam ‘Triple crown’ geeft een overvloed aan zoete sappige vruchten van augustus tot september.

Door de hoge opbrengst zeer geschikt om confituur van te maken om de rest van het jaar van de smaak te genieten. Zo goed als in elke tuin te kweken door de hoge ziekteresistentie en winterhardheid.

Braambes Triple Crown

Amerikaanse blauwe bessen

Amerikaanse blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) zijn groter en zoeter dan wilde bosbessen. De planten gedijen zowel in halfschaduw als in de zon maar verlangen wel een vochtige maar goed doorlatende zure bodem. Bij het planten voorzie je best turfhoudende potgrond en een plaats uit de wind.

Amerikaanse blauwe-Bessen: Little Blue Wonder

Cassis

De zwarte bessen van cassis (Ribes nigrum) zijn niet bij iedereen favoriet maar lenen zich uitstekend voor het maken van sap, gelei en coulis voor de liefhebbers.

De zelfbestuivende Ribes nigrum ‘Titania’ is een zeer productieve soort die niet gevoelig is aan meeldauw.

Cassis Zwarte Bessen Little Black Sugar

Jeneverbessen

Aalbessen, ook trosbessen of jeneverbessen (Ribes rubrum) genoemd, zijn inheemse struiken die sinds de 16e eeuw gekweekt worden voor de trosjes rode of witte bessen met hun typische frisse zure smaak.

De Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ is een zeer sterke soort met extra lange trossen rode bessen die al begin juni kunnen geplukt worden. De witte trosbessen ‘Versailles Blanche’ smaken iets zoeter en zijn rijp in juli.

De rode bessen van ‘Rovada’ zijn klaar om te oogsten begin augustus. Met een doordachte keuze bij het aanplanten kan je dus de hele zomer lang aalbessen plukken. Om te voorkomen dat de vogels zich tegoed doen aan de bessen is het een goed idee om een net over de struiken te leggen vanaf het moment dat de bessen beginnen te verkleuren.

Stekelbessen

Stekelbessen (Ribes uva-crispa) zijn door het hoge pectinegehalte uitermate geschikt voor het bereiden van gelei en confituur eventueel in combinatie met zachte vruchten zoals aardbeien of frambozen. Uiteraard kunnen ze ook vers gegeten worden als ze volledig rijp zijn. Voor verwerking kan je al iets vroeger plukken als ze nog wat steviger zijn. Kruisbessen groeien bij voorkeur in de zon maar verdragen ook halfschaduw.

Er zijn verschillende rassen op de markt die minder vatbaar zijn voor Amerikaanse kruisbessenmeeldauw, er is keuze tussen soorten met groene, gele of rode bessen. Alle kruisbessen zijn zelfbestuivend en nemen weinig plaats in. Ribes uva-crispa ‘Goldling’ heeft de grootste vruchten die zeer zoet zijn.

Om het plukken makkelijker te maken kan je kiezen voor stekelbessen op stam, Hinnonmäki Röd wordt bijvoorbeeld in deze vorm aangeboden. Kruisbessen dragen vrucht op takken van de voorbije jaren dus niet op nieuw hout, hou hier dus rekening mee bij het snoeien.

Stekelbes Golding

Planten nodig voor jouw tuin? Bezoek onze webshop

Ga naar de webshop