Klimplanten

Klimplanten nodig voor de beplanting van je tuin?

Klimplanten, ook wel bekend als klimmers of slingerplanten, zijn planten die zich op een of andere manier vastgrijpen aan oppervlakken en omhoog groeien. Deze planten gebruiken verschillende technieken om te klimmen, zoals ranken, hechtwortels, of twijgen die zich om structuren wikkelen. Klimplanten kunnen gebruikt worden voor decoratie, om privacy te creëren, of om kale muren en hekken te bedekken met een weelderige laag groen. Op zoek naar klimplanten? Bij Calle-Plant vind je een waaier aan mogelijkheden.

Klimplanten kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 3
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Voordelen van klimplanten in je tuin

Klimplanten bieden een scala aan voordelen voor uw tuin en buitenruimte. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Ruimtebesparing: klimplanten groeien omhoog, waardoor ze ideaal zijn voor kleine tuinen of balkons. Ze nemen geen extra grondoppervlak in beslag en kunnen langs muren, hekken of pergola’s klimmen.
 • Decoratief: klimplanten voegen textuur en kleur toe aan uw tuin. Ze kunnen een saaie muur of hek omtoveren in een groen kunstwerk.
 • Bescherming en privacy: klimplanten kunnen dienen als een natuurlijke barrière, waardoor ze ideaal zijn voor het afschermen van uw tuin of het creëren van privacy.
 • Geluidsreductie: dichte klimplanten kunnen helpen om geluid te dempen, wat vooral nuttig is in stedelijke gebieden.
 • Milieuvriendelijk: klimplanten dragen bij aan een gezondere leefomgeving door kooldioxide op te nemen en zuurstof af te geven. Bovendien bieden ze onderdak en voedsel aan vogels en insecten.
Plantenadvies nodig? Lees onze tips
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Populaire klimplanten

Er zijn veel verschillende soorten klimplanten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en groeiwijze. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 • Klimop (Hedera helix): een winterharde plant die het hele jaar door groen blijft. Klimop is veelzijdig en kan zowel op de grond als tegen muren en hekken groeien.
 • Clematis: deze klimplant staat bekend om zijn grote, kleurrijke bloemen. Clematis is verkrijgbaar in verschillende soorten, van vroegbloeiend tot laatbloeiend.
 • Passiebloem (Passiflora): deze exotische klimplant heeft opvallende bloemen en produceert eetbare vruchten. Passiebloem groeit snel en is ideaal voor pergola’s of trellis.
 • Blauwe Regen (Wisteria): een spectaculaire klimplant met lange trossen paarse of witte bloemen. Blauwe Regen kan hoog klimmen en heeft een robuuste ondersteuning nodig.

Waar kan je klimplanten zetten in de tuin?

Klimplanten zijn veelzijdig en kunnen op verschillende plekken in de tuin worden geplaatst. Hier zijn enkele suggesties voor waar je klimplanten kunt zetten:

 • Langs muren en gevels: klimplanten zoals klimop of blauwe regen kunnen gebruikt worden om kale muren of gevels te bedekken. Dit geeft een groene uitstraling en kan helpen om de temperatuur binnen het huis te reguleren door warmte-isolatie.
 • Op hekken en schuttingen: klimplanten zijn ideaal om hekken en schuttingen te bedekken. Ze voegen privacy toe en kunnen het uiterlijk van een eenvoudig hek verfraaien.
 • Rond pergola’s en prielen: een pergola of prieel biedt een uitstekende structuur voor klimplanten. Planten zoals clematis of passiebloem kunnen prachtig omhoog klimmen en een schaduwrijke, bloemrijke hoek creëren.
 • Langs tuinbogen of entreebogen: klimplanten kunnen worden gebruikt om bogen te versieren, waardoor een indrukwekkende ingang naar de tuin wordt gecreëerd. Rozenbogen zijn een populaire keuze.
 • Bij tuinhuisjes of veranda’s: door klimplanten rondom tuinhuisjes of veranda’s te planten, kun je een sfeervolle en groene buitenruimte maken.
  Op speciaal ontworpen klimrekken of trellises: Als je geen vaste structuren hebt om de klimplanten te ondersteunen, kun je gebruik maken van klimrekken of trellises. Dit biedt flexibiliteit in termen van locatie en ontwerp.
 • Langs een balkon of terras: voor stadsbewoners of mensen met een kleinere tuin kunnen klimplanten gebruikt worden om een balkon of terras te verfraaien. Ze kunnen privacy bieden en een weelderige sfeer creëren.

Bij het kiezen van de locatie voor klimplanten, moet je rekening houden met factoren zoals zonlicht, windbescherming, en beschikbare ondersteuning. Sommige klimplanten hebben meer zonlicht nodig, terwijl andere het goed doen in de schaduw. Controleer de groeivoorwaarden van de specifieke klimplant die je wilt plaatsen om er zeker van te zijn dat hij op de gekozen locatie zal gedijen.

Klimplanten kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over klimplanten

Hoe moet ik mijn klimplanten ondersteunen?

Klimplanten kunnen worden ondersteund door trellis, pergola’s, hekken of speciale klimrekken. Zorg ervoor dat de ondersteuning stevig genoeg is om het gewicht van de plant te dragen.

Hoe vaak moet ik mijn klimplanten snoeien?

Dit hangt af van de soort klimplant. Sommige planten hebben regelmatige snoei nodig om ze gezond en beheersbaar te houden, terwijl anderen minder vaak gesnoeid hoeven te worden. Over het algemeen is het een goed idee om in het vroege voorjaar of late herfst te snoeien.

Kunnen klimplanten mijn huis of muren beschadigen?

Sommige mensen zijn terughoudend omdat ze vrezen dat klimplanten schade kunnen veroorzaken als ze hechtwortels gebruiken om zich vast te grijpen aan muren of dakranden. In de praktijk kan je de meeste planten echter probleemloos verwijderen zonder schade aan muren en dergelijke.

Heb je een gevoelig oppervlak? Dan kan je ook kiezen voor planten die ranken of twijgen gebruiken om te klimmen.

Zijn klimplanten winterhard?

Veel klimplanten zijn winterhard en kunnen de winter overleven. Sommige soorten hebben echter bescherming nodig tegen vorst. Controleer de winterhardheid van de specifieke klimplant die u wilt planten.

Klimplanten kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons