Vaste planten

Vaste planten nodig voor de beplanting van je tuin?

Wij bieden een breed scala aan vaste planten, geschikt voor zowel professionals in de tuinsector als voor particulieren. Koop hier je vaste planten online.

Vaste planten kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 3
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Wat bedoelen we met vaste planten?

Vaste planten zijn meerjarige planten, waarvan het merendeel ’s winters bovengronds afsterft om in het voorjaar terug uit te schieten. De wortels trotseren de winter namelijk ondergronds. Daarnaast zijn er ook vaste planten die in de winter bloeien, zoals de ‘Helleborus’.

Er bestaan zowel bladverliezende vaste planten als bladhoudende, groenblijvende vaste planten. Ze bestaan in tal van kleuren, maten en soorten en worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen. Sommige vaste planten trekken vlinders aan, andere zijn geliefde must-haves in de keuken.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar kan je vaste planten zetten in de tuin?

Vaste planten kunnen op verschillende plekken in de tuin worden geplant, afhankelijk van hun behoeften aan zonlicht en bodemvochtigheid. Over het algemeen gedijen vaste planten goed op plaatsen met:

  • Zonlicht: de meeste vaste planten hebben minstens een paar uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat ze worden geplant op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen, idealiter in de ochtend of de vroege middag.
  • Bodemvochtigheid: het is belangrijk om rekening te houden met de bodemgesteldheid. Sommige vaste planten gedijen in vochtige grond, terwijl andere de voorkeur geven aan goed doorlatende grond. Pas de locatie aan op basis van de specifieke behoeften van de plantensoort.
  • Beschutting: hoewel veel vaste planten van zonlicht houden, kunnen sommige ook profiteren van een beetje beschutting tegen harde wind. Je kan ze dus achter grotere planten of nabij een muur plaatsen om bescherming te bieden tegen de wind.
  • Bodemkwaliteit: zorg ervoor dat de bodem gezond en vruchtbaar is. Voeg indien nodig compost of organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen aan te vullen.

Door deze factoren te bekijken voor je eigen tuin, kun je de beste locaties kiezen om vaste planten in je tuin te planten, zodat ze optimaal kunnen gedijen.

Vaste planten kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over vaste planten

Hoe lang kunnen vaste planten meegaan?

In principe kan je eindeloos blijven doorkweken met vaste planten als je wat verstand hebt van scheuren of stekken. De meeste vaste planten dienen slechts om de 3 à 4 jaar gescheurd of vervangen te worden.

Wanneer kan je best vaste planten in de grond zetten?

Het aanplanten kan je het beste doen in het voorjaar, vanaf half maart. Vroegbloeiende vaste planten kan je in het najaar planten. Hou wel steeds rekening met factoren zoals bodemtype, vochtigheid en standplaats bij het bepalen waar je de planten gaat zetten.

Vaste planten kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons