Loofhoutgewassen

Loofhoutgewassen of loofbomen nodig voor de beplanting van je tuin?

Wij bieden een breed scala aan loofhoutgewassen, geschikt voor zowel professionals in de tuinsector als voor particulieren. Koop hier je loofbomen online.

Loofhoutgewassen kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 3
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Wat zijn loofhoutgewassen?

Loofhoutgewassen staan over het algemeen meer bekend als loofbomen. Het zijn bomen die behoren tot de groep van hardhoutbomen. De bomen kenmerken zich door hun bladverliezende eigenschappen, wat betekent dat ze jaarlijks hun bladeren verliezen tijdens de herfst. Voorbeelden van loofhoutgewassen zijn bijvoorbeeld eiken, beuken, berken, esdoorns en kastanjebomen. De bomen hebben meestal brede, platte bladeren en vertonen een grote diversiteit in vorm, grootte en kleur.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waarvoor dienen loofhoutgewassen in de tuin?

Loofhoutgewassen zijn veelzijdige bomen waarmee je heel wat kanten op kan in je tuin. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen van loofhoutgewassen in de tuin:

  • Schaduw en privacy: Loofbomen kunnen worden gebruikt om schaduwrijke plekken te creëren in de tuin, wat vooral waardevol is tijdens warme zomerdagen. Bovendien kunnen ze worden geplant om privacy te bieden tegen nieuwsgierige blikken van buren of passerende voorbijgangers.
  • Sierwaarde: veel loofbomen hebben prachtige bladeren die in de herfst veranderen in een kleurrijk spektakel van rood, geel en oranje. Deze bomen voegen esthetische waarde toe aan de tuin en zorgen voor een adembenemend uitzicht tijdens het herfstseizoen.
  • Habitat voor dieren: loofbomen trekken verschillende vogels, insecten en andere dieren aan, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan de tuin. Vogels kunnen nesten bouwen in de takken, terwijl insecten profiteren van het voedsel en de beschutting die de bomen bieden.
  • Windbescherming: door loofbomen strategisch te plaatsen, kunnen ze wat bescherming bieden tegen harde wind. Dit kan helpen om delicate planten te beschermen en de algehele gezondheid van de tuin te bevorderen.
  • Bodemverbetering: de bladeren van loofbomen vallen in de herfst op de grond en vormen een natuurlijke mulch die de bodem voedt en beschermt tegen uitdroging en erosie. Na verloop van tijd dragen deze bladeren bij aan de verbetering van de bodemstructuur en vruchtbaarheid.
  • Fruit: sommige loofbomen kunnen eetbaar fruit produceren. Appelbomen, perenbomen, pruimenbomen en kersenbomen zijn slechts enkele voorbeelden van vruchtdragende loofbomen die geschikt zijn voor de tuin.

Door gebruik te maken van de diverse eigenschappen van loofhoutgewassen kunnen tuiniers een aantrekkelijke en functionele buitenruimte creëren die zowel esthetisch als ecologisch waardevol is. Of het nu gaat om het bieden van schaduw, het aantrekken van wilde dieren of het produceren van voedsel, loofbomen zijn een waardevolle aanwinst voor elke tuin.

Loofbomen kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over loofhoutgewassen

Welke loofhoutgewassen kunnen dienen als heggeplant?

Er zijn verschillende soorten loofhoutgewassen die uitstekend geschikt zijn om te worden gebruikt als heggeplanten. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Beukenhaag
  • Liguster
  • Meidoorn
  • Berberis

De keuze voor een heggeplant hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste hoogte, groeisnelheid, snoei- en onderhoudsvereisten, en de specifieke omstandigheden van de tuin, zoals bodemtype en blootstelling aan zonlicht. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een lokale kwekerij of tuinexpert om de beste optie te kiezen voor uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Wanneer kan je best loofbomen planten?

De ideale periode om uw sierbomen te planten is half november tot half maart. Dit kan echter ook nog steeds in de winter, op vorst-en sneeuwvrije dagen.

Wat is het verschil tussen loofbomen en heesters?

De sierboom wordt gekenmerkt door één dikke stam die pas later vertakt. Sierheesters of sierstruiken, anderzijds, vertakken zich heel dicht bij de grond. De sierheesters worden aangeboden in pot, met kluit en/of met blote wortel, afhankelijk van de geschiktheid voor de betreffende variëteit. Bij de keuze houden we rekening met de ziekteresistentie en vorstbestendigheid.

Loofbomen kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons