Zwarte bes

Zwarte bessenstruik nodig voor de beplanting van je tuin?

Zwarte bessen, ook bekend als “Ribes nigrum”, zijn kleine, donkerpaarse bessen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Europa en delen van Azië. Ze worden gewaardeerd om hun rijke smaak, voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken.

Zwarte bessenstruiken kopen om je tuin te verfraaien? Bij Calle-Plant vind je een waaier aan mogelijkheden.

Zwarte bessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
ZWARTE BES TITANIA
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Wat zijn zwarte bessen?

Zwarte bessen zijn vruchten die groeien aan struiken van de Ribes-familie. Ze hebben een intense, scherpe smaak en zijn bijzonder rijk aan vitamine C, antioxidanten en andere voedingsstoffen. De bessen worden vaak gebruikt in jam, gelei, sappen, en zelfs als smaakstof voor desserts en sauzen. Hun unieke smaak en gezondheidsvoordelen maken ze tot een populaire keuze voor zowel thuis-tuinders als professionele kwekers.

Voordelen van zwarte bessen in je tuin

Het kweken van zwarte bessen in je eigen tuin heeft diverse voordelen. Ten eerste bieden de struiken een betrouwbare oogst van gezonde vruchten die je kunt gebruiken in verschillende recepten. Ten tweede trekken ze bijen en andere bestuivers aan, wat de biodiversiteit in je tuin bevordert. Bovendien zijn zwarte bessenstruiken vrij onderhoudsarm, waardoor ze ideaal zijn voor zowel beginnende als ervaren tuinders.

Een ander voordeel van zwarte bessen is hun aanpasbaarheid aan verschillende groeiomstandigheden. Ze gedijen in een breed scala van bodems en klimaten, wat betekent dat ze in veel tuinen kunnen worden geplant. Daarnaast kunnen de struiken zowel als een enkele rij als in groepen worden geplant, wat flexibiliteit biedt bij het ontwerpen van je tuin.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar zet je een zwarte bessenstruik in je tuin?

Zwarte bessenstruiken gedijen het best in een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Ze houden van vochtige, goed doorlatende grond, maar kunnen ook overleven in iets minder ideale omstandigheden. Zorg ervoor dat de plek die je kiest niet vatbaar is voor wateroverlast, omdat dit de groei van de struiken kan belemmeren.

Een goede afstand tussen de struiken is belangrijk om voldoende luchtcirculatie te garanderen en schimmelziekten te voorkomen. Een algemene vuistregel is om struiken op ongeveer 1 tot 1,5 meter van elkaar te planten. Dit geeft de struiken de ruimte om te groeien en het oogsten van de bessen te vergemakkelijken.

Zwarte bessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over zwarte bessenstruiken

Wanneer oogst je zwarte bessen?

Zwarte bessen worden meestal geoogst in de zomer, rond juli of augustus, afhankelijk van het klimaat en de variëteit.

Hoe snoei je een zwarte bessenstruik?

Snoei in de winter of het vroege voorjaar. Verwijder oude of beschadigde takken om de groei van nieuwe scheuten te bevorderen.

Zijn zwarte bessen gevoelig voor ziekten?

Ja, zwarte bessen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde ziekten zoals meeldauw en bladluizen. Zorg voor goede luchtcirculatie en verwijder zieke delen van de struik.

Hoe vaak moet je zwarte bessenstruiken water geven?

Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat.

Kunnen zwarte bessen in potten worden gekweekt?

Ja, zwarte bessen kunnen in grote potten worden gekweekt, zolang ze voldoende ruimte hebben voor wortelgroei en je ze regelmatig water geeft.

Zwarte bessenstruiken kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons