Braambes

Braambessenstruiken in je tuin? Een natuurlijke en gezonde keuze?

Braambessen, ook wel bramen genoemd, zijn een populaire keuze voor liefhebbers van tuinieren en natuurlijk fruit. Deze struiken bieden een overvloed aan heerlijke vruchten, en ze voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je tuin. Braambessenstruiken kopen? Bij Calle Plant vind je allerhande soorten bessenstruiken.

Braambessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
BRAAMBES LITTLE BLACK PRINCE
Japanse wijnbes RUBUS PHOENICOLASIUS

Wat zijn braambessen?

Braambessen zijn kleine, donkergekleurde bessen die groeien aan struiken van het geslacht Rubus. Ze behoren tot de rozenfamilie en zijn nauw verwant aan andere bessen zoals frambozen en kruisbessen. Braambessen hebben een complexe structuur, bestaande uit vele kleine steenvruchten die samenkomen om de kenmerkende bes te vormen. Deze bessen zijn bekend om hun rijke smaak en hun veelzijdigheid in de keuken.

Voordelen van braambessen in je tuin

Er zijn veel voordelen verbonden aan het kweken van braambessenstruiken in je tuin. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Versheid en Smaak: Het is moeilijk om de smaak van vers geplukte braambessen te evenaren. Ze zijn sappig, zoet en boordevol aroma’s die supermarktbessen vaak missen.
Gezondheidsvoordelen: Braambessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze bevatten ook veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering.
Ecologisch: Braambessenstruiken kunnen bijdragen aan een gezonde tuinomgeving door bijen en andere bestuivers aan te trekken. Ze kunnen ook dienen als natuurlijke afscheiding of heg.
Veelzijdigheid: Braambessen kunnen in verschillende recepten worden gebruikt, zoals jam, smoothies, desserts en zelfs hartige gerechten. Dit maakt ze tot een veelzijdige toevoeging aan je tuin.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar zet je braambessenstruiken in je tuin?

Braambessenstruiken groeien het beste in een zonnige omgeving met goed doorlatende grond. Kies een plek in je tuin die minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 7,0. Het is ook aan te raden om een structuur of trellis te gebruiken om de struiken te ondersteunen en de bessen gemakkelijk te kunnen plukken.

Braambessenstruiken kopen? Bezoek onze webshop
Plantenleverancier voor bedrijven 2

Veel gestelde vragen over braambessenstruiken

Moet je braambessenstruiken snoeien?

Ja, snoeien is belangrijk voor het behoud van gezonde en productieve struiken. Snoei dode of beschadigde takken in de late winter of vroege lente. Je kunt ook oude scheuten verwijderen om de groei van nieuwe takken te bevorderen.

Wanneer kan je best braambessenstruiken planten?

Het is het beste om braambessenstruiken in de vroege lente of de late herfst te planten. Dit geeft de wortels de tijd om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint.

Moet je braambessenstruiken water geven?

Braambessen houden van vochtige, maar niet drassige grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar zorg ervoor dat de grond goed kan afwateren om wortelrot te voorkomen.

Zijn er plagen en ziekten waarmee je moet opletten bij braambessen?

Braambessenstruiken kunnen last hebben van ziektes zoals meeldauw, roest en wortelrot. Ze kunnen ook worden aangevallen door insecten zoals bladluizen en Japanse kevers. Het is belangrijk om je struiken regelmatig te controleren en indien nodig geschikte maatregelen te nemen.

Braambessenstruiken kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons