Perenbomen online kopen

Perenboom kopen? Ontdek onze inheemse perelaars

Een perenboom kopen voor in jouw tuin? Dan heb je niet alleen een fruitige, maar ook een kleurrijke troef in handen. In de lente komen perenbomen tot leven met prachtige bloesems. Die gaan in de late zomer over in smaakvol fruit waar jong en oud van kan genieten. In de herfst transformeren de bladeren dan weer in een palet van rood, oranje en geel.

Calle Plant biedt perelaars van rassen zoals zoals ‘Josephine de Malines’, ‘Saint Remy’ of ‘Durondeau’. Deze zijn op en top inheems. Ze vinden hun oorsprong op Belgische bodem in de 18e en 19e eeuw. Op die manier ben je zeker van een perenboom die hier uitstekend zal gedijen.

Perenbomen kopen? Bezoek onze webshop
Perenboom Calle-Plant
Fruitbomenteeelt bij Calle-Plant

Perenbomen kweken? Wat moet je weten?

Perenbomen, met hun gracieuze vormen en weelderige groen, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijk onderdeel van de natuurlijke omgeving en voedselvoorziening. Deze iconische bomen hebben door de eeuwen heen een bijzondere plaats ingenomen in de harten van tuinliefhebbers en landbouwers over de hele wereld.

Het kweken van perenbomen vereist zorgvuldige planning en toewijding, maar de beloningen zijn de moeite meer dan waard. Peren gedijen zeer goed in ons gematigd klimaat. Het is belangrijk om de bomen te planten in goed doorlatende grond en ze regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en ziekten te voorkomen. Door de juiste verzorging kunnen perenbomen tientallen jaren vruchten dragen en kunnen ze generaties mee.

Meer weten over fruitbomen? Lees onze tips

Nuttige en praktische weetjes over perenbomen:

  • Bewaarperen pluk je best begin oktober.
  • De perelaar staat graag op een zonnige standplaats. Pas dan zijn de peren echt sappig en rijk aan aroma’s. Om deze reden en omdat hij niet onderhevig is aan ziektes zoals fruitboomkanker, is hij het meest geschikt voor de leiboom.
  • Je kunt best een wintersnoei toepassen.
Perenbomen kopen? Bezoek onze webshop
Jonge fruitbomen bij Calle-Plant

Veel gestelde vragen over perelaars

Wanneer kan je best een perenboom planten?

Je kunt het beste een perenboom planten tijdens het late najaar of de vroege lente, wanneer de boom in rust is. Dit geeft de boom de beste kans om goed te wortelen voordat het groeiseizoen begint. Vermijd het planten tijdens extreme hitte of vorst.

Na hoeveel jaar begint de boom peren te dragen?

De tijd die het kost voordat een perenboom vruchten begint te dragen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het perenras, de groeiomstandigheden en de verzorging van de boom.

Over het algemeen kun je verwachten dat een perenboom na ongeveer 3 tot 7 jaar vruchten begint te produceren. Sommige rassen kunnen er nog langer over doen voordat ze vrucht dragen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de boom goed te verzorgen tijdens de groeiperiode, zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen en uiteindelijk vruchten kan produceren.

Hoe weet je dat de peren rijp zijn om te oogsten?

Peren zijn rijp om te oogsten als ze gemakkelijk van de boom loslaten wanneer je ze voorzichtig optilt en een lichte draai maakt. Controleer ook de kleur van de peren: afhankelijk van het ras verandert de kleur van groen naar geel of geelgroen wanneer ze rijp zijn. Daarnaast kun je voorzichtig aan de steel trekken; als de peer gemakkelijk loskomt, is hij rijp om te worden geoogst. Probeer echter niet te hard te trekken om beschadiging van de vrucht te voorkomen.

Welke onderstammen zijn er voor perenbomen?

Gebruikte onderstammen:

Kwee C: Zwak, enkel voor commerciële aanplant, vorstgevoelig.
Kwee A: Matig zwak, meest gebruikte onderstam voor struikvorm. Sommige variëteiten hebben geen affiniteit met deze onderstam en hebben nood aan een tussenstam (vb. ‘Triomphe de Vienne’, ‘Jefkes’…). Hiervoor wordt meestal ‘Beurré Hardy’ gebruikt.
Zaailing: Sterk groeiend voor half- en hoogstamvormen.

Wat te doen tegen zieke perenbomen?

  • Perenroest bestrijden en behandelen? De schimmel heeft in de winter en lente als waardplant de jeneverbes (Juniperus ssp). Verwijder deze in een straal van 100 m rond de perenbomen. Bij lichte aantasting is er geen bestrijding nodig. Het is nuttig om geïnfecteerde bladeren op te ruimen.
  • Perenbladvlooien leven in kolonies zoals bladluizen en zuigen aan de scheuttoppen. Deze worden bijgevolg plakkerig en zwart. Oorwormen zorgen voor een ideale biologische perenbladvlo bestrijding.
  • Zorg voor schuil- en overwinteringsplaatsen door met stro gevulde stenen bloempotten op te hangen in de bomen.
  • De larve van de perenprachtkever boort gangen in het meerjarige hout van zowel jonge als oudere perelaars. Hoe kunt u de perenprachtkever bestrijden?
  • Controleer alvast grondig nieuw aangekochte bomen. Verder kunt u ook manueel de bast openkrabben en de larve doden waar er zichtbare schade is.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn perelaar te groot wordt of te veel groeit?

Regelmatig snoeien is essentieel om de groei van de boom te beheersen. Verwijder overtollige takken en scheuten om de vorm van de boom te behouden en de groei te controleren.

Bij leibomen: gebruik leivormen of espaliers om de groei van de boom in een specifieke richting te sturen en zo de grootte te beheersen.

Perenbomen kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons