Jouw tuin zelf aanleggen: hoe begin je eraan?

Planten in de tuin

Tips en tricks om zelf je tuin aan te leggen

Ga je zelf de handen uit de mouwen steken om je tuin te gaan aanleggen? Dan heb je ongetwijfeld al door dat er redelijk wat werk op je ligt te wachten en dat je ook de nodige voorbereidingen moet treffen. In dit artikel zetten we je alvast graag even op weg met enkele essentiële stappen om zelf je tuin te beginnen aanleggen.

Planten kopen? Bezoek onze webshop

Eerst moet je een aantal functionele vragen stellen:

 • Zijn er bestaande elementen in de tuin die je wenst te behouden?
 • Wat is de windrichting, waar komt er veel zon of is er veel schaduw?
 • Wat wil je? Een tuin om te genieten, een tuin om je in te amuseren (vb met borders), een tuin om van te smullen, … of een combinatie?
 • Met wie deel je de tuin, we denken hier aan kinderen en huisdieren.
 • Vanwaar en wanneer kijk je naar de tuin, vanuit de woning, vanop het terras, al wandelend door de tuin?
Plantenleverancier voor bedrijven 2

De volgende stap: schetsen en zichtlijnen bepalen

Maak een schets, bekijk welke zichtlijnen je wenst, tot achter in de tuin kunnen kijken of de tuin opdelen in gezellige tuinkamers en telkens een verrassing om het hoekje.

Bepaal aan de hand van deze zichtlijnen waar paden moeten komen, moestuin/fruittuin, bomen, lagere en hogere beplanting. Probeer reeds een idee te vormen van de volumes.

Plantenleverancier voor bedrijven 5

Nu kan het echt beginnen, de keuze van de planten

Best werk je van groot naar klein, dat wil zeggen: eerst de bomen kiezen en als laatste de bodembedekkers.

Een aantal belangrijke criteria die je best in acht neemt zijn:

 • Zorg voor kleur in de tuin gedurende alle seizoenen:
  dit hoeft niet enkel door bloei, er zijn ook veel platen met gekleurde bladeren of naalden, gekleurde takken en of stam, een prachtige herfstverkleuring, sierlijke vruchten, …
 • Groenblijvende planten: naast privacy kunnen groenblijvende platen ook kleur en vulling geven in de winter
 • Geur: een aantal geurende planten kunnen een echte meerwaarde zijn in je tuin
 • Een tuin om van te kunnen smullen: fruit uit eigen tuin is altijd lekkerder als in de winkel. Niets dat schattiger is dan kinderen die bessen kunnen smullen rechtstreeks van de bessenstruik. Veel fruitbomen en kleinfruit hebben ook een sierwaarde. Vb de bloesems van fruitbomen, de herfstverkleuring van Amerikaanse blauwbes
 • Standplaats: niet alle planten houden van alle omstandigheden, zon, schaduw, droogte, natte grond, zuurminnende planten, gevoelig voor koude, …
 • Groeisnelheid: planten die rap groeien, zijn goedkoper en geven rap resultaat maar vragen nadien dikwijls veel onderhoud omdat ze regelmatig gesnoeid moeten worden.

Aan de hand van de uitgebreide filtermogelijkheden op onze webshop kan u de planten filteren volgens eigenschappen.

Fruitbomen-voor-particulieren

Weetjes:

 • Een tuin evolueert, een jonge boom geeft nog weinig schaduw, denk dus wel over een invulling op termijn met schaduwplanten maar plant voorlopig iets dat tegen de zon kan.
 • Sommige planten produceren veel zaad, als u het onderhoud op termijn wil beperken kiest u best voor steriele soorten.
 • Planten die tegelijkertijd geplant worden, verdelen de beschikbare ruimte zowel boven als onder de grond. Vochtconcurrentie is hierbij soms een probleem.

Nu er een plan is, kan de uitvoering beginnen:

Wat je eerst en vooral moet overlopen:

 • Wat is de toestand van de ondergrond? Is het gewone tuingrond? Opgevoerde grond? Welk bodemtype (zand, leem, klei) Wat is de Ph?
 • Welke ongewenste planten zijn er aanwezig. Indien er wortelonkruiden aanwezig zijn is het belangrijk deze eerst te bestrijden.
 • Is er verdichting? Bij nieuwbouw kan er soms veelvuldig passage geweest zijn van zwaar materiaal. De verdichting kan tot diep in de grond compacte ondoorlaatbare zones creëren.

Bamboe stokken zijn gemakkelijk om het plan uit te zetten. Eens het plan uitgezet is kan er een lijst opgemaakt worden met het nodige materiaal. Planten, boompalen, meststof, indien nodig grondverbeteraar. Op onze handige webshop kan u deze gemakkelijk bestellen.

Opgelet, vooraf de grond bewerken en klaarleggen mag maar putten op vooraf maken raden wij af. Bij regen worden de kleinste gronddeeltjes afgezet tegen de rand van de put. Dit bemoeilijkt de beworteling.

Zodra de planten er zijn kunnen we beginnen met planten. Een put maken, onderaan de put de grond losspitten, bodemverbeteraar en/of meststof inmengen. Zorg ervoor dat u bij grotere planten en bomen een boompaal voorziet.

Een afdekmateriaal tegen onkruid is handig. Er zijn meerdere mogelijkheden, houthaksel, schors, bio-degradabele doeken. Houthaksel kan negatieve invloed hebben op de groei. De vertering gebruikt voedingstoffen die anders ter beschikking zijn van de plant. Bij houthaksel van loofhout komt er looizuur vrij, dit heeft een rechtstreekse invloed op de groei. Schors en bio-degradabele doeken zijn de beste optie.

Plantenleverancier voor bedrijven 4

Planten nodig voor jouw tuin? Bezoek onze webshop

Ga naar de webshop