Eerst moet je een aantal functionele vragen stellen:
- Zijn er bestaande elementen in de tuin die je wenst te behouden?
- Wat is de windrichting, waar komt er veel zon of is er veel schaduw?
- Wat wil je? Een tuin om te genieten, een tuin om je in te amuseren (vb met borders), een tuin om van te smullen, … of een combinatie?
- Met wie deel je de tuin, we denken hier aan kinderen en huisdieren.
- Vanwaar en wanneer kijk je naar de tuin, vanuit de woning, vanop het terras, al wandelend door de tuin?
Nu kan het echt beginnen, de keuze van de planten
Best werk je van groot naar klein, dat wil zeggen: eerst de bomen kiezen en als laatste de bodembedekkers.
Een aantal belangrijke criteria die je best in acht neemt zijn:
- Zorg voor kleur in de tuin gedurende alle seizoenen:
dit hoeft niet enkel door bloei, er zijn ook veel platen met gekleurde bladeren of naalden, gekleurde takken en of stam, een prachtige herfstverkleuring, sierlijke vruchten, … - Groenblijvende planten: naast privacy kunnen groenblijvende platen ook kleur en vulling geven in de winter
- Geur: een aantal geurende planten kunnen een echte meerwaarde zijn in je tuin
- Een tuin om van te kunnen smullen: fruit uit eigen tuin is altijd lekkerder als in de winkel. Niets dat schattiger is dan kinderen die bessen kunnen smullen rechtstreeks van de bessenstruik. Veel fruitbomen en kleinfruit hebben ook een sierwaarde. Vb de bloesems van fruitbomen, de herfstverkleuring van Amerikaanse blauwbes
- Standplaats: niet alle planten houden van alle omstandigheden, zon, schaduw, droogte, natte grond, zuurminnende planten, gevoelig voor koude, …
- Groeisnelheid: planten die rap groeien, zijn goedkoper en geven rap resultaat maar vragen nadien dikwijls veel onderhoud omdat ze regelmatig gesnoeid moeten worden.
Aan de hand van de uitgebreide filtermogelijkheden op onze webshop kan u de planten filteren volgens eigenschappen.
Nu er een plan is, kan de uitvoering beginnen:
Wat je eerst en vooral moet overlopen:
- Wat is de toestand van de ondergrond? Is het gewone tuingrond? Opgevoerde grond? Welk bodemtype (zand, leem, klei) Wat is de Ph?
- Welke ongewenste planten zijn er aanwezig. Indien er wortelonkruiden aanwezig zijn is het belangrijk deze eerst te bestrijden.
- Is er verdichting? Bij nieuwbouw kan er soms veelvuldig passage geweest zijn van zwaar materiaal. De verdichting kan tot diep in de grond compacte ondoorlaatbare zones creëren.
Bamboe stokken zijn gemakkelijk om het plan uit te zetten. Eens het plan uitgezet is kan er een lijst opgemaakt worden met het nodige materiaal. Planten, boompalen, meststof, indien nodig grondverbeteraar. Op onze handige webshop kan u deze gemakkelijk bestellen.
Opgelet, vooraf de grond bewerken en klaarleggen mag maar putten op vooraf maken raden wij af. Bij regen worden de kleinste gronddeeltjes afgezet tegen de rand van de put. Dit bemoeilijkt de beworteling.
Zodra de planten er zijn kunnen we beginnen met planten. Een put maken, onderaan de put de grond losspitten, bodemverbeteraar en/of meststof inmengen. Zorg ervoor dat u bij grotere planten en bomen een boompaal voorziet.
Een afdekmateriaal tegen onkruid is handig. Er zijn meerdere mogelijkheden, houthaksel, schors, bio-degradabele doeken. Houthaksel kan negatieve invloed hebben op de groei. De vertering gebruikt voedingstoffen die anders ter beschikking zijn van de plant. Bij houthaksel van loofhout komt er looizuur vrij, dit heeft een rechtstreekse invloed op de groei. Schors en bio-degradabele doeken zijn de beste optie.