Onderstammen

Onderstammen nodig voor de beplanting van je tuin?

Wij bieden een breed scala aan onderstammen, geschikt voor zowel professionals in de tuinsector als voor particulieren. We hebben onderstammen voor alle toepassingen, zowel voor kleine als grotere bomen.

Onderstammen kopen? Bezoek onze webshop
Boomkwekerij Calle-Plant
Bomen in aangroei bij Calle-Plant

Wat is een onderstam precies?

Een onderstam wordt gebruikt om de groei van een andere plant (de bovenstam) te bevorderen. Op het onderste deel van een plant wordt dan een andere variëteit of soort geënt. Onderstammen worden vaak geselecteerd vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals weerstand tegen ziekten, tolerantie voor bepaalde bodemtypen of hun groeikracht, en worden vervolgens gebruikt om nieuwe planten te produceren door ze te enten. Dit kom je voornamelijk tegen bij de fruitteelt, om sterkere fruitbomen en oogsten te verkrijgen.

Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Hoe gebruik je een onderstam in de tuin?

In de tuin wordt een onderstam vaak gebruikt als basis voor het kweken van fruitbomen, zoals appels, peren, pruimen en kersen, maar ook voor bloemsoorten zoals rozen. Zo kun je een onderstam in de tuin gebruiken:

  • Selecteer een geschikte onderstam: kies een onderstam die geschikt is voor de specifieke plantensoort die je wilt kweken. Onderstammen worden vaak geselecteerd op basis van eigenschappen zoals groeikracht, weerstand tegen ziekten en tolerantie voor bodemomstandigheden.
  • Voer de enting uit: Nadat je een geschikte onderstam hebt gekozen, ent je de gewenste variëteit of soort op de onderstam. Dit wordt meestal gedaan door een stukje stengel of knop van de gewenste plant (het entmateriaal) op de onderstam te plaatsen en vervolgens te zorgen dat de planten goed met elkaar verbinden zodat de groei kan beginnen.
  • Verzorg de jonge plant: Zorg ervoor dat de geënte plant goed wordt verzorgd door voldoende water te geven en onkruid te verwijderen. Bescherm de jonge plant ook tegen plagen en ziekten.
  • Onderhoud en groei: naarmate de geënte plant groeit, blijf je deze onderhouden door regelmatig te snoeien, voeden en beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Zorg ervoor dat je de groei van zowel de onderstam als de geënte variëteit in de gaten houdt en eventuele problemen tijdig aanpakt.

Door een onderstam te gebruiken in de tuin kun je profiteren van de sterkere eigenschappen ervan, terwijl je toch de gewenste variëteit of soort kunt kweken.

Onderstammen kopen? Bezoek onze webshop
Fruitbomen voor particulieren

Veel gestelde vragen over onderstammen

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een onderstam voor mijn fruitboom?

Bij het kiezen van een onderstam voor een fruitboom moet je rekening houden met factoren zoals groeikracht, weerstand tegen ziekten, tolerantie voor bodemomstandigheden en compatibiliteit met de gewenste variëteit.

Hoe ent ik een nieuwe variëteit op een onderstam?

Om een nieuwe variëteit op een onderstam te enten, snijd je een stukje stengel of knop van de gewenste plant af en plaats je dit op de onderstam. Zorg ervoor dat de ent goed vastzit en laat het dan genezen zodat de groei kan beginnen.

Hoe lang duurt het voordat een geënte plant op een onderstam begint te groeien en vruchten te produceren?

De tijd die nodig is voordat een geënte plant begint te groeien en vruchten te produceren, varieert afhankelijk van de plantensoort en de groeiomstandigheden, maar dit zal meestal enkele jaren duren.

Moet ik speciale zorgmaatregelen treffen voor de onderstam van mijn geënte plant?

Speciale zorgmaatregelen voor de onderstam zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de plant en eventuele ziekten of plagen waarmee het kan worden geconfronteerd. Regelmatig controleren op problemen en passende maatregelen nemen is essentieel.

Belangrijke ziekten en plagen om op te letten bij onderstammen zijn onder meer wortelziekten, nematoden en schimmelinfecties. Regelmatige controle en preventieve maatregelen kunnen helpen deze problemen te voorkomen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een onderstam te vervangen als de geënte plant niet goed groeit of als er problemen optreden met de onderstam zelf.

Hoe zit het met snoeien?

Om de groei van een geënte plant te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig te snoeien, te voeden en te zorgen voor optimale groeiomstandigheden. Het monitoren van zowel de onderstam als de geënte variëteit is essentieel voor een succesvolle groei.

Onderstammen kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons